top of page
Keresés

Alexandr Petrovics

Az emberek mindenĂŒtt, de OroszorszĂĄgban kivĂĄltkĂ©pp imĂĄdjĂĄk azokat, akik azt ĂĄllĂ­tjĂĄk magukrĂłl, hogy termĂ©szetfölötti, megmagyarĂĄzhatatlan kĂ©pessĂ©gekkel rendelkeznek, a javasasszonyokat, jĂłsokat, boszorkĂĄnyokat Ă©s termĂ©szetgyĂłgyĂĄszokat. AnnĂĄl nĂ©pszerƱbbek, minĂ©l magabiztosabbak, arrogĂĄnsabbak Ă©s szuggesztĂ­vebbek. A tudomĂĄny rĂĄadĂĄsul ma mĂĄr nem elsƑsorban arrĂłl hĂ­res, hogy megmagyarĂĄzza, hogy mitƑl is villĂĄmlik, meg dörög, megmondja, mit kell tenni, ha torokgyĂ­kos a gyerek, s rĂĄmutat, hogy nem a tömjĂ©nes fĂŒstölƑ segĂ­t, hanem egy injekciĂł.


A tudomĂĄny, a jĂłzan Ă©sz ma mĂĄr nem mond ellent sokak hitĂ©nek. Pontosan a tudomĂĄny beszĂ©l olyanokat manapsĂĄg, hogy a DNS egy megĂ­rt szöveg, vagyis valamennyiĂŒnk minden egyes sejtje hordoz egy, az Ă©lƑlĂ©ny összes tulajdonsĂĄgĂĄt tartalmazĂł szövegkönyvet (ki Ă­rta?), hogy ƑsrobbanĂĄs az eredƑje mindennek, vagyis az egĂ©sz vilĂĄgegyetem, s mi mindannyian egy kiterjedĂ©s nĂ©lkĂŒli pont robbanĂĄsszerƱ tĂĄgulĂĄsĂĄnak maradvĂĄnyai Ă©s következmĂ©nyei vagyunk (jövĂŒnk a semmibƑl), hogy az atomok, amelyekbƑl minden ĂĄll, többnyire anyagmentes energiacsomĂłk, hogy az egĂ©sz Föld az ĂŒres terek elhagyĂĄsĂĄval elfĂ©rne egy kiskanĂĄlban, hogy a kvantummechanika arrĂłl szĂłl többek közt, hogy egy atom egyszerre kĂ©pes lenni több helyen, s hogy a vilĂĄgmindensĂ©gben annyi Nap szerƱ csillag van, amennyi homokszem a Föld összes strandjĂĄn, s.t.b. Azt ĂĄllĂ­tja, hogy a vilĂĄgmindensĂ©g egy kirakĂłs jĂĄtĂ©k, melyet energialabdacsokbĂłl raktak össze



Vagyis egy becsĂŒletes ateistĂĄnak igencsak megnehezĂŒlt a dolga, ha a jĂłzan eszĂ©vel szeretnĂ© megĂ©rteni, s megmagyarĂĄzni, hogy mik vagyunk, hol vagyunk, ha nem hajlandĂł elfogadni, hogy valaki ezt nagyon ĂĄtgondolta, mielƑtt megcsinĂĄlta. NehĂ©z belĂĄtnia, hogy az, hogy valami, ha alkalmazkodni kĂ©pes, s rengeteg az ideje, mĂ©g nem magyarĂĄz meg semmi lĂ©nyegeset. Hogy amikor azt mondja, hogy „TermĂ©szet”, nem igazĂĄn tudja, mirƑl is beszĂ©l. Meg kell Ă©rtenie, hogy nem tudjuk a leglĂ©nyegesebbet – mi az, hogy Élet. Hogy templomi maskarĂĄba öltözött handabandĂĄk hĂłkuszpĂłkuszĂĄnak Ă©s gyermeteg mesĂ©inek elutasĂ­tĂĄsĂĄbĂłl nem következik, hogy azoknak nincs esetleg mĂ©gis valamiben igazuk. VeszĂ©lyes dolog tehĂĄt manapsĂĄg egy becsĂŒletes ateistĂĄnak a tudomĂĄnyra hivatkozni.


Alexandr Petrovics Moszkva központjĂĄban bĂ©relt egy orvosinak kikiĂĄltott szobĂĄt egy hivatal földszintjĂ©n. 2-3 ember mindig ĂŒldögĂ©lt az ajtaja elƑtti szĂ©keken. Hogy ne hallatsszĂ©k ki a folyosĂłra, hogy mi törtĂ©nik odabenn, folyamatosan szĂłlt a szobĂĄban egy fali rĂĄdiĂł. Volt ott egy Ă­rĂłasztal szĂ©kkel, ahol Ƒ ĂŒlt, egy szĂ©k az asztal oldalĂĄnĂĄl, ahol a beteg ĂŒlt, volt egy szekrĂ©ny, s egy magasĂ­tott fĂ©mvĂĄzas vizsgĂĄlĂłasztal, ahol a gyĂłgyĂ­tĂĄs folyt. Inas, energikus, minden fölös sĂșlytĂłl mentes közĂ©pkora vĂ©gĂ©n jĂĄrĂł fĂ©rfiember volt Alexandr Petrovics, mindig tiszta fehĂ©r köpenyben. Mosolya barĂĄtsĂĄgot sugĂĄrzott, optimizmust, elfogadĂĄst Ă©s megĂ©rtĂ©st, mindenfĂ©le bizalmaskodĂĄs Ă©s tudĂĄsfölĂ©ny Ă©reztetĂ©se nĂ©lkĂŒl. Az elsƑ talĂĄlkozĂĄskor beszĂ©lni kellett, hogy ki vagyok, hogyan kerĂŒltem hozzĂĄ, miközben – elmondĂĄsa szerint – Ƒ rĂĄhangolĂłdott a pĂĄciensre, s kĂ©pes volt nĂ©hĂĄny perc utĂĄn lĂĄtni, mibƑl is van összerakva a delikvens, s hogy mi jĂĄtszik rosszul a szervek Ă©s szövetek zenekarĂĄban. Hol kell beavatkozni, hogy helyreĂĄlljon az összhang. Ha Ășgy gondolta, lehetsĂ©ges, Ă©s van Ă©rtelme a közös munkĂĄnak, akkor megbeszĂ©lt a beteggel egy idƑintervallumot, amikor rendszeresen jĂĄrni kellett hozzĂĄ. Ez többnyire kĂ©t hĂ©t volt, mialatt napi rendszeressĂ©ggel fel kellett keresni. Vinni kellett egy lepedƑt, ami egy zacskĂłban bekerĂŒlt a szekrĂ©nybe. A szolgĂĄltatĂĄs ellenĂ©rtĂ©ke többnyire a betegre volt bĂ­zva. A kapott összeget Ƒ ĂĄltalĂĄban soknak tartotta. Meg kellett vele kĂŒzdeni sokszor, hogy elfogadja. NehĂ©z volt legyƑzni az önzetlensĂ©gĂ©t, s elszĂĄmolni vele. Nem vĂĄllalt el minden problĂ©mĂĄt. Nem mondta azt, hogy kĂ©pes csodĂĄt tenni. Nem garantĂĄlt gyĂłgyulĂĄst.


A gyĂłgyĂ­tĂĄs a következƑkĂ©pp zajlott: a beteg megszabadult felsƑ ruhĂĄitĂłl, lepedƑjĂ©t a vizsgĂĄlĂłasztalra terĂ­tette. FelfekĂŒdt. Egy ideig nem törtĂ©nt semmi, csak a rĂĄdiĂł szĂłlt hangosan. BizakodĂł vĂĄrakozĂĄs volt a levegƑben, s valami idƑn kĂ­vĂŒlisĂ©g. Ɛ a szĂ©kĂ©n ĂŒlt mĂ©lyen magĂĄba roskadva. NĂ©ha mozdulatokat tett a kezĂ©vel, de jobb volt nem figyelni rĂĄ a befelĂ© fordulĂĄs ĂĄldott pillanatai alatt. AztĂĄn a vizsgĂĄlĂłasztalhoz lĂ©pett, s ott munkĂĄlkodott Ășgy, hogy nem Ă©rt egy ujjal sem a beteghez. MegkĂ©rdezte tƑle, hogyan Ă©rzi magĂĄt. ÁltalĂĄban ilyenkor jelent meg az ember mellkasĂĄban kisebb nyomĂĄs, s szĂĄjĂĄban valamilyen sĂłs-savas Ă­z, mint amikor gyerekkoromban a lĂĄmpaelem elektrĂłdĂĄit a nyelvemhez Ă©rintettem. Nem volt jĂł Ă©rzĂ©s, de kifejezetten rossz sem. Kb. 15 percig tartott a dolog, elƑször hasra, majd hĂĄtra fekĂŒdve. A felöltözĂ©s utĂĄn csinĂĄlt nĂ©hĂĄny csontkovĂĄcs fogĂĄst, de lĂĄthatĂł volt, hogy nem igazĂĄn szakmĂĄja a manuĂĄlis terĂĄpia.



Az elsƑ hĂ©t vĂ©ge felĂ© Ă©rezhetƑen megnƑtt az ember energiĂĄja. Nem fĂĄradt el. KihĂșzta magĂĄt. A mĂĄsodik hĂ©t vĂ©gĂ©re mĂĄr nem jĂĄrt, hanem pattogott. Jobban aludt. Ha nem tudtad felkeresni, mert mĂĄshol voltĂĄl, s ha nagy volt a baj, fel lehetett hĂ­vni, megbeszĂ©lni vele egy idƑpontot, amikor le kellett nyugodtan fekĂŒdni valahol 20 percre. Ugyanazt a sĂłs Ă©rzĂ©st Ă©reztem ilyenkor is a szĂĄmban (ma, amikor a telefonom kĂ©pernyƑjĂ©nek egy pontjĂĄt megĂ©rintve bekapcsolom a gĂĄzkazĂĄnt, amely 30 kilomĂ©terre van tƑlem, ez nem is tƱnik mĂĄr olyan rendkĂ­vĂŒlinek). IsmeretsĂ©gi körĂŒnkbƑl sokan jĂĄrtak hozzĂĄ.


Elmondta, hogy akkor fedezte fel gyĂłgyĂ­tĂł kĂ©pessĂ©gĂ©t, amikor egyszer a macskĂĄjuk evĂ©s közben fulladozni kezdett, s Ƒ meglĂĄtta, hogy hol van elakadva benne a falat, s azt egy mozdulattal kibillentette a helyĂ©rƑl, anĂ©lkĂŒl, hogy a macskĂĄhoz Ă©rt volna.


Sok Ă©v telt el. MĂĄr nem Ă©ltĂŒnk MoszkvĂĄban, de amikor arra jĂĄrtunk, igyekeztĂŒnk felhĂ­vni s felkeresni. JĂł volt megfĂŒrödni a jĂłindulatĂĄban Ă©s hatĂĄrtalan barĂĄtsĂĄgĂĄban. TĂĄrsadalomrĂłl, politikĂĄrĂłl jobb volt nem beszĂ©lni vele. NĂ©ha kommentĂĄlta a hangos rĂĄdiĂł hĂ­reit. SzĂ­nĂ©szekkel, sportolĂłkkal, s mĂĄs nagy tehetsĂ©gƱ emberekkel Ă©reztem sokszor ugyanezt: az ƑstehetsĂ©g Ă©s a tisztĂĄnlĂĄtĂĄs nem jĂĄr egyĂŒtt feltĂ©tlenĂŒl. InkĂĄbb ĂŒdĂ­tƑ kivĂ©tel.


Egy idƑ utĂĄn rĂĄjöttem, hogy nem szabad semmit sem megdicsĂ©rni, ami az asztalĂĄn lĂĄttam – kis kĂ©pet vagy kĂ©peslapot, jelvĂ©nyt vagy pici ikont, mert azonnal nekem ajĂĄndĂ©kozta, megfellebbezhetetlenĂŒl. Ɛsz tĂĄjĂĄn, kĂ©szĂŒlve a talĂĄlkozĂłnkra, mindig hozott almĂĄt a telkĂ©rƑl.


Egy hideg dĂ©lelƑttön komornak talĂĄltam. „MegjĂĄrtam. Nagyon megjĂĄrtam” – mondta leverten. KiderĂŒlt, hogy leĂĄlltak a vesĂ©i. Egyszer, amikor az otthoni vĂĄrosi telefonon hĂ­vtam, amit a felesĂ©ge vett fel, s Ă©rdeklƑdtem a hogylĂ©tĂ©rƑl, az asszony kifakadt: „Soha nem volt kĂ©pes vigyĂĄzni magĂĄra! Az összes energiĂĄjĂĄt a betegekre pazarolta, akik közĂŒl sokan csak neki köszönhetƑen Ă©lnek
, Ƒ meg
szenved. Mindig is kĂ©ptelen volt gyĂłgyĂ­tani önmagĂĄt.”


Mår régen nem tudok róla semmit. Nem akarom tudni, él-e, hal-e. Képe a falunkon lóg. Jó rånézni, mert tekintete tele van izzó eleven sugårzó energiåval, jóindulattal és bíztatåssal.

SzatmĂĄri IstvĂĄn



27 megtekintés0 hozzåszólås
bottom of page